Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  RSS

  Novosti

  Cijepljenje protiv bolesti COVID-19 se od 01.06.2023. više neće vršiti na punktovima u županiji. U slučaju da je netko i dalje zainteresiran za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, može se cijepiti u Osijeku u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo u Službi za epidemiologiju i na svim ispostavama Službe (Đakovo, Beli Manastir, Našice, Belišće) te kod odabranog liječnika obiteljske medicine uz prethodno najavljivanje.
  Osjećate nadutost, mučninu, bol u želucu, žgaravicu? Muče vas hemoroidi, loša probava, umor, glavobolje, migrene, problemi s tjelesnom masom, promjene na koži? Procjenjuje se da 20-40 % populacije ima odgođenu alergiju na hranu, tj. intolerantni su na određene namirnice. Takve alergije na hranu nisu odmah očite, ali izazivaju niz odgođenih simptoma.
  Hrvatski Sabor je 9. ožujka 2022. donio Odluku o proglašenju Hrvatskog dana dijabetesa (šećerne bolesti) 14. svibnja. Obilježavanje ovog dana će doprinijeti utjecaju na unapređenje zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju kvalitete života oboljelih.
  Svjetski tjedan cijepljenja obilježava se svake godine zadnji tjedan u travnju. Cilj je istaknuti važnost cjepiva u zaštiti protiv zaraznih bolesti osoba svih dobnih skupina.
  U 2023. godini Svjetska zdravstvena organizacija na Svjetski dan zdravlja - 7. travnja obilježava 75. godišnjicu svog postojanja i unapređenja javnog zdravstva. Godine 1948. brojne zemlje svijeta su se udružile i osnovale Svjetsku zdravstvenu organizaciju zbog promicanja zdravlja kako bi svaka osoba u svijetu mogla postići najvišu razinu zdravlja za svoju dobrobit i blagostanje.
  Zašto se prijaviti? Tvoj prvi razgovor s nutricionistom? Nutricionist je stručna osoba koja ti može približiti smjernice pravilne prehrane i za tebe kreirati zdrave recepte i biti podrška u ostvarenju tvojih “nutritivnih ciljeva”. Ne zaboravi, pravilna prehrana dio je zdravih životnih navika i svakom djetetu i mladoj osobi omogućuje najbolji mogući rast i razvoj te sprječava nastanak kroničnih nezaraznih bolesti.
  Ispitivanjem uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz individualnih bunara u naselju Karašica (od 3. ožujka 2023. godine) utvrđene su NESUKLADNOSTI rezultata analize s maksimalno dopuštenim koncentracijama (MDK) koje su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode ...
  Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko epidemiološko društvo i Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije organiziraju 5. hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem „Kontinuitet, izazovi i budućnost epidemiološke struke“ u Osijeku.
  01 ožu 2023 Svjetski dan sluha
  Od 2007. godine se 3. ožujka obilježava Međunarodni dan sluha. Ovaj dan je posvećen podizanju svijesti i poticanju brige o uhu i sluhu. Cilj obilježavanja ovog dana stavljanje je naglaska na važnost pravilnog i sigurnog slušanja, budući da na taj način možemo zadržati dobar sluh tijekom cijelog života.
  Ako ste zabrinuti zbog pojave nekog od znakova bolesti, ili imate pozitivnu obiteljsku anamnezu CRC i/ili bolujete od upalnih bolesti crijeva javite se izabranom liječniku obiteljske medicine! Simptomi raka debelog crijeva i raka rektuma mogu biti povezani s mnogim drugim zdravstvenim stanjima. Samo liječnik može odrediti uzrok vaših simptoma
  Hrvatski dan nepušenja održava se uvijek na prvi dan korizme - Pepelnicu, budući da je to razdoblje kad većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživaju tijekom godine. To je prilika da pušači razmisle o svojoj ovisnosti o cigaretama, a da im nepušači pomognu da se odreknu cigareta čitavo vrijeme korizme te da nakon toga zauvijek ostanu nepušači.
  Javnozdravstvena kampanja „Dan CRVENIH HALJINA“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.
  Predmet javnog natječaja je prodaja nekretnine u Osijeku, upisane u knjigu položenih ugovora Općinskog suda u Osijeku, Zemljišnoknjižni odjel Osijek broj poduloška; 18307/zk.ul.br.18295, označene kao k.č.br.6445/4 u k.o.Osijek
  U tijeku je natječaj za novo radno mjesto - Sanitarni inženjer VŠS, na neodređeno vrijeme. Više o tome na ovom linku
  Povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca, UNAIDS nas poziva da razmotrimo sve nejednakosti koje koče napredak u okončanju ove pandemije, a slogan ovogodišnje kampanje – „IZJEDNAČIMO SE – BUDIMO JEDNAKI“ poziv je zajedničkom radu na rješavanju nejednakosti i pomoći u okončanju ove pandemije, s ciljem uklanjanja AIDS-a kao globalne prijetnje zdravlju do 2030. godine.
  Naziv tolerancija nastao je iz latinskog glagola tolerare, koji znači „trpjeti“, „podnositi“. U svakom društvu, a i u životu svakog pojedinca, ima mnogo toga što treba otrpjeti ili podnijeti, pa se uvriježilo naziv tolerancija koristiti u nekoliko različitih značenja.
  16 stu 2022 Movember
  Studeni je mjesec u kojem se želi podići svijest i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate koji je posljednjih godina poznat i kao „Movember“ (od engl. moustache=brkovi i November).
  Svjetski dan dijabetesa (WDD) pokrenuli su 1991. IDF (International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao odgovor na sve veće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes.
  Ispitivanjem uzoraka vode za ljudsku potrošnju iz individualnih bunara u naselju Makloševac utvrđene su nesukladnosti s maksimalno dopuštenim koncentracijama koje su propisane Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN br. 125/17 i 36/20) zbog mikrobioloških i fizikalno-kemijskih onečišćenja.
  Hrvatski zavod za javno zdravstvo ove godine je naručio četverovalentno inaktivirano cjepivo protiv sezonske gripe koje će kao i dosadašnjih godina biti besplatno za osobe koje imaju povećani rizik od teškog oblika gripe i njezinih komplikacija.