Pretraga
Usluge
    Izbornik Zatvori

    Služba za zdravstvenu ekologiju

     

    Voditelj Službe:
    Snježana Benkotić, dipl.ing.preh.teh.

      Osijek, F.Krežme 1

      radnim danom od 7h - 15h

     

    Zdravstvena ekologija proučava utjecaj kemijskih, fizikalno-kemijskih, bioloških i mikrobioloških čimbenika okoliša na ljudsko zdravlje. Preventivne aktivnosti zdravstvene ekologije utječu na sprječavanje bolesti koje mogu biti povezane s kontaminacijom okoliša.

    Služba za zdravstvenu ekologiju opremljena je visoko sofisticiranom opremom koja se koristi u redovnim kemijskim, fizikalno-kemijskim, biološkim i mikrobiološkim analizama uzoraka vode, hrane, hrane za životinje, zraka i predmeta opće uporabe.

    Organizacija i djelatnosti Službe su u potpunosti usklađene sa zahtjevima Europske unije. Služba za zdravstvenu ekologiju akreditirana je od strane Hrvatske akreditacijske agencije (HAA) prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2017 (fizikalno - kemijska ispitivanja voda, hrane, žitarica i proizvoda od žitarica, predmeta opće uporabe i mikrobiološko ispitivanje voda, hrane, hrane za životinje i kozmetike). Popis akreditiranih metoda dostupan je na web stranici HAA (http://www.akreditacija.hr/registar).

    Služba za zdravstvenu ekologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije ovlaštena je od strane Ministarstva poljoprivrede za analize hrane i hrane za životinje (Rješenje o ovlašćivanju), od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike za djelatnost uzimanja uzoraka i ispitivanje voda (otpadne, površinske i podzemne vode te sedimenta u površinskim vodama) Rješenje o ispunjenju posebnih uvjeta te od strane Ministarstva zdravstva za provođenje analiza vode za ljudsku potrošnju.

    Služba za zdravstvenu ekologiju obavlja djelatnosti:

    • Analiza vode za ljudsku potrošnju, vode za rekreaciju i fizikalnu terapiju, analiza površinskih otpadnih i tehnoloških voda, praćenje stanje vodoopskrbe te zdravstvene ispravnost namirnica i predmeta opće uporabe
    • sudjelovanje u izradi i provedbi pojedinih programa zdravstvene zaštite u izvanrednim prilikama,
    • praćenje utjecaja okoliša i hrane na zdravstveno stanje stanovništva

    Također provodi:

    • analiziranje mikrobiološke čistoće objekata u prometu s hranom,
    • implementacija i održavanje HACCP sustava,
    • sudjelovanje u projektima ocjene kakvoće vanjskog i unutarnjeg zraka,
    • aerobiološke analize zraka
    • obavljanje poslove biomonitoringa i toksikoloških analiza humanih uzoraka,
    • organiziranja i provođenja uzorkovanje hrane, vode, tla i zraka,
    • sudjelovanje u stručnim i znanstvenim istraživanja,
    • sudjelovanje u obrazovanju iz higijenskog minimuma,
    • sudjelovanje u edukaciji učenika i studenata.

    Glavni inženjer Službe:

    Hrvoje Sučić, mag .med. lab.diagn.

      031 225 778

    Voditeljica kvalitete:

    Mirta Eberhard, mag.biol.

      031 225 780

    Zahtjev za ponudu za sklapanje ugovora

    Upitnik za naručitelja

    Zahtjev za ponudu/analizu