Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori

  Odjel za sociomedicinska istraživanja i organizaciju zdravstvene zaštite

   

  Odjel za sociomedicinska istraživanja i organizaciju zdravstvene zaštite kontrolira, obrađuje i analizira podatke o radu zdravstvene djelatnosti i zdravstvenog stanja stanovništva na području Osječko-baranjske županije.

  Individualni izvještajni obrasci na kojima se registrira bolnički morbiditet u KBC Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice se elektronskim putem pohranjuju u Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav (NAJS). NAJS je organizirani sustav informacijskih usluga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dijeljenih sa suradnim ustanovama Zavoda. Sustav omogućuje upravljanje javnozdravstvenim informacijama i procesima za bilježenje, prihvat, korištenje i arhiviranje zdravstvenih podataka.

  Podaci (bolnički pobol, mortalitetna statistika, izvještaji PZZ i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite, maligne neoplazme, preventivni pregledi osiguranih osoba starijih od 50 godina) se elektronskim putem pohranjuju u Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav (NAJS). NAJS je organizirani sustav informacijskih usluga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dijeljenih sa suradnim ustanovama Zavoda. Sustav omogućuje upravljanje javnozdravstvenim informacijama i procesima za bilježenje, prihvat, korištenje i arhiviranje zdravstvenih podataka. Odjel svake godine izdaje publikacije o radu zdravstvene službe (https://www.zzjzosijek.hr/publikacije) u protekloj godini, koje su dostupne na web stranicama Zavoda. Zdravstveni pokazatelji ukazuju na aktualno zdravstveno stanje stanovnika naše županije, ali su i temelj za određivanje prioriteta aktivnosti, odnosno kreiranja zdravstvene politike. Na zahtjev različitih korisnika (županija, zdravstvene ustanove...) često se rade dodatne obrade i interpretacije podataka čiji je cilj unaprijediti zdravstveno stanje stanovnika.