Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Dan crvenih haljina 2023.

  01 velj 2023

  Javnozdravstvena kampanja „Dan CRVENIH HALJINA“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go  Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go  Red for Women“ #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja. Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

  Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

  Moždani udar je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema. Drugi je uzrok smrtnosti u svijetu. Godišnje u svijetu 15 milijuna osoba doživi moždani udar. Od toga 5 milijuna umire, a 5 milijuna ima trajni invaliditet, što smanjuje kvalitetu života oboljelog, te je veliki teret za obitelj i zajednicu. Moždani udar je neuobičajen u osoba mlađih od 40 godina; kada se pojavi, glavni uzrok je visoki krvni tlak. Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) jedna od 6 osoba će tijekom života dobiti moždani udar.  

  U Osječko-baranjskoj županiji je moždani udar peti po učestalosti uzrok umiranja. 2021. godine je od posljedica ove bolesti u našoj županiji umrlo 380 osoba, odnosno 8,2% svih umrlih. Moždani udar je češće uzrok smrti kod žena; 2021. godine je od posljedica moždanog udara umrlo 199 žena (8,6% umrlih žena) i 181 muškarac (7,8% umrlih muškaraca).

  Visoki krvni tlak i pušenje su najznačajniji rizici na koje možemo djelovati. Od 10 ljudi koji umru od moždanog udara, četvero bi se moglo spasiti da im je reguliran krvni tlak. Među osobama mlađima od 65 godina, dvije petine smrti od moždanog udara povezane su s pušenjem. Fibrilacija atrija, zatajenje srca i srčani udar drugi su važni čimbenici rizika. Učestalost moždanog udara opada u mnogim razvijenim zemljama, uglavnom kao rezultat bolje kontrole visokog krvnog tlaka i smanjene razine pušenja. Međutim, apsolutni broj moždanih udara i dalje raste zbog starenja stanovništva.

  Najčešći simptomi moždanog udara su:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke, noge ili cijele polovice tijela,
  • poremećaji govora, koji se mogu očitovati nerazumljivim, otežanim govorom ili potpunom nemogućnošću govora,
  • naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja,
  • iznenadna, jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka,
  • gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima.

  Ukoliko osoba ima prolazne simptome koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su kraćeg trajanja i u potpunosti se povuku nakon kraćeg vremena (simptomi uvijek traju kraće od 24 sata), tada se nazivaju tranzitorne ishemijske atake (TIA) te mogu biti upozoravajući znak moždanog udara i nužna je neurološka obrada.

  U prevenciji je najvažnije usvajanje zdravih životnih stilova. Redovita tjelesna aktivnost te uravnotežena i zdrava prehrana imaju veliku važnost u prevenciji moždanog udara.

  Kako bi žene i proaktivno djelovale i same doprinijele očuvanju vlastitog zdravlja te smanjile rizik pojave moždanog udara, važno je da se pridržavaju sljedećih preporuka:

  1. Upoznajte osobne rizične čimbenike: visoki krvni tlak, šećer u krvi i visoki kolesterol u krvi.
  2. Redovito vježbajte, odnosno bavite se tjelesnom aktivnošću.
  3. Odlučite se za zdravu i uravnoteženu prehranu s niskim udjelom soli, protektivnim nutritivnim sadržajem.
  4. Ograničite konzumaciju alkohola i izbjegavajte pušenje.
  5. Naučite prepoznati simptome moždanog udara te kako reagirati na njih.
  6. Njegujte svoje mentalno zdravlje - učenjem metoda suočavanja sa stresnim situacijama, prepoznavanja i upravljanja emocijama, učenjem relaksacijskih metoda.
  7. Regulirajte spavanje (dovoljno kvalitetnog sna, ženama je potrebno od 7 do 8 sati dnevno).

  Uz sve navedene rizične čimbenike, nemojte zanemariti eventualnu pojavu srčane aritmije. Vrlo je važno redovito kontrolirati i stanje svog srčano-žilnog sustava.

  U petak, 3. ožujka 2023. godine u vremenu od 10 do 13 sati obilježit ćemo Dan crvenih haljina, posvećen borbi protiv moždanog udara u prostorima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Drinska 8) (1. kat, "punkt za cijepljenje"). Građani će moći provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i razinu šećera u krvi, te se savjetovati kako smanjiti rizik za nastanak moždanog udara.

  Odazovite se akciji i podignite svijest o moždanom udaru kod žena.

  Izvor:

  1. https://www.emro.who.int/health-topics/stroke-cerebrovascular-accident/index.html
  2. https://kbc-rijeka.hr/crvene-haljine/
  3. https://stampar.hr/hr/novosti/dan-crvenih-haljina
  4. https://www.zzjzosijek.hr/images/uploaded/publikacije/Izvjesce_o_umrlim_osobama_2021.pdf

  Pripremila i prevela:
  izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med. specijalist javnog zdravstva

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori