Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan zdravlja 2022

  04 tra 2022

  7. travnja 1948. osnovana je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) te se od tada svake godine tog datuma obilježava Svjetski dan zdravlja s ciljem stavljanja naglaska na određenu zdravstvenu temu. Građanima se podiže svijest o postupcima koje svaki pojedinac i društvo mogu učiniti za svoje zdravlje tijekom cijele godine. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je „Naš planet, naše zdravlje“, a pažnja je usmjerena na poduzimanje hitnih i prijeko potrebnih postupaka kako bismo održali Zemlju i njene stanovnike zdravima.

  Trenutna klimatska kriza (no ujedno i zdravstvena) predstavlja najveću zdravstvenu prijetnju čovječanstvu mijenjajući naš planet. Preko 90% Zemljine populacije udiše zagađeni zrak. Zbog zagrijavanja Zemlje, komarci prenose zarazne bolesti sve brže. Ekstremni meteorološki događaji, uništenje obradive površine tla i nedostatak pitke vode negativno utječu na zdravlje ljudi. Razna zagađenja i plastiku sada možemo naći u oceanima, na planinama, a i u našoj hrani. Nezdrava hrana i piće jedan su od najznačajnijih uzroka debljine, povećanja broja oboljelih od zloćudnih tumora i bolesti srca, a njihov je način proizvodnje zaslužan za trećinu emisije stakleničkih plinova.

  Pandemija COVID-19 ukazala je na manjkavosti u svim područjima društva te naglasila potrebu za stvaranjem pravednih zdravstvenih sustava dostupnima svima - kako današnjim, tako i budućim generacijama. Trenutni sustav ekonomije pridonosi nepravednoj podjeli prihoda, povećanju moći i bogatstva pojedinaca, dok i dalje velik dio Zemljinog stanovništva živi u siromaštvu i bez osiguranih osnovnih uvjeta za život. Cilj je stvoriti društvo koje će zagovarati jednakost, ekološku održivost i dobrobit svjetske populacije.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori