Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan sigurnosti hrane

  06 lip 2024

  Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se svake godine obilježava 7. lipnja, doživljava svoje šesto izdanje, dobivajući na važnosti u cijelom svijetu. Njegov glavni cilj je privući pozornost i potaknuti akcije koje će pomoći u sprječavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima koji se prenose hranom, pridonoseći sigurnosti hrane, ljudskom zdravlju, gospodarskom prosperitetu, poljoprivredi, pristupu tržištima, turizmu i održivom razvoju. 

  Ovogodišnja tema zajedničke kampanje FAO-a i WHO-a je Sigurnost hrane: pripremite se za neočekivano. 

  Kampanja će istražiti probleme oko neočekivanih incidenata vezanih uz sigurnost hrane koji se mogu dogoditi čak i kada svi dobro odrade svoj posao u održavanju hrane sigurnom. Incidenti vezani uz sigurnost hrane mogu varirati od manjih događaja do velikih međunarodnih kriza. Od npr. nestanka struje u kući, trovanja hranom u lokalnom restoranu ili dobrovoljnog povlačenja kontaminiranih proizvoda od strane proizvođača do izbijanja zaraze koja potječe od uvezenih proizvoda ili prirodne katastrofe. 

  Opasnosti za sigurnost hrane ne poznaju granice. Globalizacija je dovela do sve veće povezanosti lanaca opskrbe hranom. Time se povećavaju rizici koje predstavlja nezdrava hrana. Jer mogu brzo eskalirati od lokalnog problema do hitne situacije na međunarodnoj razini. 

  • Godišnje svaka deseta osoba u svijetu (gotovo 600 milijuna ljudi) oboli od kontaminirane hrane, a 420.000 umre svake godine, što rezultira gubitkom od 33 milijuna godina zdravog života
  • 40% tereta bolesti koje se prenose hranom nose djeca mlađa od 5 godina (oko 125.000 smrtnih slučajeva svake godine)
  • Preko 200 bolesti uzrokovano je konzumiranjem kontaminirane hrane
  • Bolesti koje se prenose hranom koče socioekonomski razvoj opterećujući sustave zdravstvene zaštite i nanose štetu nacionalnim gospodarstvima, turizmu i trgovini.
  • Svake godine gubi se 110 milijardi američkih dolara u produktivnosti i medicinskim troškovima zbog nesigurne hrane u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

  Ovogodišnja tema Svjetskog dana sigurnosti hrane poziva sudionike da razmotre načine na koje se mogu bolje pripremiti za neočekivane događaje vezane uz sigurnost hrane. Naglašava važnost spremnosti na takve incidente, bez obzira koliko blagi ili teški oni bili. 

  Kako bi bile spremne za incidente koji utječu na sigurnost hrane, vlade se mogu posvetiti razvoju ili ažuriranju nacionalnih planova intervencija za hitne slučajeve u vezi s hranom, jačanju sustava kontrole hrane, povećanju kapaciteta nadzora i koordinacije te poboljšanju komunikacije s prehrambenom industrijom i javnošću. Prehrambene industrije mogu poboljšati svoje planove upravljanja sigurnošću hrane, podijeliti naučene lekcije i međusobno surađivati te poboljšati komunikaciju s potrošačima. Potrošači moraju biti svjesni kako prijaviti ili reagirati na incidente vezane uz sigurnost hrane. Trebaju razumjeti posljedice nepredviđenih događaja kod kuće, pripremajući se za prikladnu reakciju. 

  Sigurnost hrane je svačiji posao – odgovornost je svakoga od nas da sačuvamo sigurnu hranu u cijelom opskrbnom lancu, od farme do stola. Jer u svakom dijelu ovog lanca postoje opasnosti koje mogu uzrokovati kontaminaciju. 

  Izvori: https://www.who.int/campaigns/world-food-safety-day/2024 

  Pripremila: Martina Polčić, mag.med.techn.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori