Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan bubrega

  12 ožu 2024

  Svjetski dan bubrega globalna je kampanja kojom se podiže svijest o važnosti bubrega za cjelokupno zdravlje te se promiču oblici prevencije, ranog otkrivanja i liječenja bubrežnih bolesti kako bi se smanjila njihova učestalost i komplikacije. Kampanju su osmislili Međunarodno nefrološko društvo (ISN) i Međunarodna federacija zaklada za bubrege (IFKF) te se provodi svake godine drugoga četvrtka u ožujku pod različitim sloganom kojim se želi naglasiti jedan od mnogih aspekata u brizi za zdravlje bubrega.

  Slogan je ovogodišnjeg, devetnaestog po redu, Svjetskog dana bubrega “Ujednačimo dostupnost skrbi i optimalnog liječenja“.

  Procjenjuje se da kronična bubrežna bolest (KBB) pogađa više od 850 milijuna ljudi diljem svijeta i da je rezultirala s više od 3,1 milijuna smrtnih slučajeva u 2019. Trenutno je bolest bubrega 8. vodeći uzrok smrti, a ako se zanemari, predviđa se da će biti 5. vodeći uzrok izgubljenih godina života do 2040.

  Prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije, u Hrvatskoj godišnje oko 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega. Oko 4.000 kroničnih bubrežnih bolesnika liječi se jednim od oblika nadomjesnog bubrežnog liječenja. Populacija na nadomještanju bubrežne funkcije raste upravo zbog povećanja broja transplantiranih bubrežnih bolesnika, usprkos smanjenju broja bolesnika liječenih hemodijalizom i peritonejskom dijalizom. Prema broju umrlih u 2021. godini, bolesti sustava mokraćnih i spolnih organa na 10. su mjestu s 1.343 umrlih osoba, od toga je 787 osoba umrlo zbog bubrežnog zatajenja. Prema broju hospitalizacija u 2021. godini, bolesti sustava mokraćnih i spolnih organa na 10. su mjestu s 26.427 hospitalizacija, a od toga su 5.293 hospitalizacije bile zbog bubrežnog zatajenja. Prikazani podaci ukazuju kako je kronična bubrežna bolest tihi ubojica koji prvo godinama znatno narušava kvalitetu života. Rano otkrivanje omogućuje pravovremeno liječenje bolesti te smanjuje i sprječava pobol i smrtnost.

  Tijekom posljednja tri desetljeća napori u liječenju KBB-a bili su usredotočeni na pripremu i primjenu nadomjesnih terapija bubrega. Međutim, nedavna otkrića u terapiji nude neviđene mogućnosti za sprječavanje ili odgađanje bolesti i ublažavanje komplikacija kao što su kardiovaskularne bolesti i zatajenje bubrega, produžujući u konačnici kvalitetu i kvantitetu života za osobe koje žive s kroničnom bubrežnom bolesti.

  Iako bi te nove terapije trebale biti univerzalno dostupne svim pacijentima, u svakoj zemlji i okruženju, prepreke kao što su nedostatak svijesti o KBB-u, nedovoljno znanje ili povjerenje u novije terapijske strategije, nedostatak stručnjaka za bubrege i troškovi liječenja pridonose dubokim razlikama u pristupu liječenju, osobito u zemljama s niskim i srednjim dohotkom, ali i u nekim okruženjima s visokim dohotkom. Ove nejednakosti naglašavaju potrebu za pomicanjem fokusa na svijest o KBB-u i izgradnju kapaciteta zdravstvene radne snage. Edukacija je prvi korak k prevenciji. Potrebno je naučiti i dijeliti svoje znanje sa svojom zajednicom o funkciji bubrega, odlaziti na redovite zdravstvene preglede te usvojiti zdrav način života.

  Kako bi spriječili pojavu i progresiju kronične bubrežne bolesti, pomoći će vam ovih 8 zlatnih pravila:

  1. Krećite se - budite tjelesno aktivni i održavajte kondiciju!
  2. Redovito kontrolirajte šećer u krvi!
  3. Uzimajte dovoljno tekućine!
  4. Redovito kontrolirajte svoj krvni tlak!
  5. Ne uzimajte lijekove protiv boli bez liječničkog savjeta!
  6. Jedite zdravu hranu - održavajte optimalnu tjelesnu težinu i smanjite unos soli na 5 grama dnevno!
  7. Ne pušite!
  8. Provjerite funkciju svojih bubrega ako imate jedan ili više rizičnih čimbenika: šećernu bolest, visoki krvni tlak, prekomjernu tjelesnu težinu ili ako je netko u vašoj obitelji liječen zbog kronične bubrežne bolesti!

  Priredila: Azra Damjanov Štefančić, bacc.med.techn.

  Izvori:

  https://www.worldkidneyday.org/2024-campaign/

  https://svjetskidanbubrega.com/

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori