Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

  22 ožu 2024

  Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bacilom tuberkuloze (Mycobacterium tuberculosis) koji prvenstveno zahvaća pluća, ali se može pojaviti i u bilo kojem organu (koži, mozgu, kostima, zglobovima, limfnim čvorovima, probavnom, genitalnom..).

  Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se na dan kad je 1882. godine dr. Robert Koch objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze kao bakteriji štapićastog oblika (Mycobacterium tuberculosis), čime je postavio temelje za postavljanje dijagnoze i liječenje tuberkuloze.

  Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze 24. ožujka Svjetska zdravstvena organizacija želi nas podsjetiti na zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice koje nastaju zbog tuberkuloze kao zarazne bolesti proširene u cijelom svijetu.

  Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze ove godine obilježava se pod sloganom ‘Da! Možemo zaustaviti tuberkulozu!’, a glavni je cilj potaknuti veća ulaganja, brže usvajanje preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i suradnju među vladama zemalja u svijetu u borbi protiv epidemije tuberkuloze. Ciljevi su iznimno ambiciozni te priželjkuju završetak epidemije tuberkuloze na globalnoj razini do 2035. Ciljevi uključuju smanjenje broja umrlih od tuberkuloze za 95% te stope incidencije za 90% u odnosu na pokazatelje iz 2015. godine.

  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije tuberkulozom se svake godine zarazi najviše ljudi u svijetu (10,6 milijuna oboljelih i 1,3 milijuna umrlih osoba u 2022. godini). Tuberkuloza je postala najčešća pridružena zarazna bolest i „vodeći ubojica“ među HIV pozitivnima, od čega godišnje umire gotovo 400.000 osoba u svijetu. Usprkos brojnim izazovima posljednjih godina, Hrvatska se može pohvaliti niskom incidencijom tuberkuloze (4,1/100.000) koja je na razini razvijenih zapadnih zemalja te niskim postotkom oboljelih s rezistentnom tuberkulozom. U Osječko-baranjskoj je županiji zadnjih godina zabilježen pad prijavljenih slučajeva aktivne tuberkuloze, a najveći pad tijekom pandemijskih godina, stoga iako je 14 prijavljenih slučajeva u 2022. godini porast s obzirom na 8 slučajeva u 2021. godini, ta brojka prati pad prijavljenih slučajeva prije pandemijskih godina.

  Tuberkuloza je bolest koja se može spriječiti i izliječiti. Liječenje tuberkuloze temelji se na kombinaciji lijekova, a cijepljenje je najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze.

  Pripremila: Martina Polčić, mag.med.techn.

  Izvori: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2024/01/Provedbeni-program-obveznog-cijepljenja-u-RH-u-2024..pdf

  https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2024

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori