Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan borbe protiv raka 2022. godine

  27 sij 2022

  Svake se godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka, inicijativa Unije za međunarodnu kontrolu raka (UICC) iz 2000. godine koja ujedinjuje svjetsko stanovništvo u borbi protiv raka. Cilj je obilježavanja spasiti milijune smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svake godine podizanjem svijesti i edukacijom te pritiskom na vlade i pojedince diljem svijeta da poduzmu mjere u svrhu smanjenja pojavnosti i smrtnosti od raka te poboljšanja kvalitete života oboljelih od raka.

  Europski kodeks protiv raka (ECAC) nastao je na inicijativu Europske komisije, a izradila ga je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije. Cilj ECAC-a je informirati ljude o tome što sve mogu poduzeti kako bi umanjili rizik obolijevanja od raka za sebe i svoje bližnje, a pridržavajući se „12 koraka za smanjenje rizika od raka“:

  1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

  2. Nemojte dopustiti pušenje u svom domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

  3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

  4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

  5. Hranite se zdravo.

  6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

  7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

  8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

  9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

  10. Za žene: dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete. Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

  11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa.

  12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka: debelog crijeva, dojke i vrata maternice.

  Broj osoba oboljelih od raka u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini te 19,3 milijuna u 2020. godini na 30,2 milijuna 2040. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna u 2012. godini te 10 milijuna u 2020. godini na 16,3 milijuna 2040. godine.

  Rak je drugi najznačajniji uzrok smrti u Hrvatskoj, od kojeg umire svaki četvrti stanovnik. U Hrvatskoj je 2019. godine registrirano 25.352 (u OBŽ-u 1.674) novooboljele osobe od raka, od toga je najviše žena u Hrvatskoj oboljelo od raka dojke (2.999, a u OBŽ-u 214), debelog crijeva (1.549, a u OBŽ-u 89) i pluća (1.089, a u OBŽ-u 84) dok je kod muškaraca najviše novooboljelih od raka prostate (2.731, a u OBŽ-u 185), pluća (2.330, a u OBŽ-u 178) i debelog crijeva (2.111, a u OBŽ-u 129).

  Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije koordinira i sudjeluje u provođenju Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke i raka debelog crijeva.

  Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma dojke započeo je 2007. godine, a u tijeku je 7. ciklus pozivanja žena starosti 50-69 godina koje se nakon pristanka pozivaju na besplatni mamografski pregled, rendgenski pregled dojki kojim se mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine ranije od pojave kliničkih simptoma (promjene na koži dojke, pojave iscjetka ili kvržice) svake dvije godine. Cilj je programa otkriti rak dojke u što ranijoj fazi te smanjiti smrtnost od raka dojke za 25-30%.

  Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva započeo je 2008. godine, a u tijeku je 5. ciklus pozivanja muškaraca i žena starosti 50-74 godine kojima se nakon pristanka na kućnu adresu šalje besplatni test na skriveno krvarenje u stolici te se u slučaju pozitivnog nalaza obavlja kolonoskopija, pregled pri kojem se savitljivim instrumentom, kolonoskopom, može najbolje pregledati čitavo debelo crijevo radi utvrđivanja uzroka krvarenja. Cilj je programa otkriti rak u početnom stadiju te smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva za 15%

  U Hrvatskoj postoje dodatne aktivnosti za smanjenje rizika obolijevanja od raka pa se od školske godine 2015./2016. mogu dobrovoljno i besplatno cijepiti dječaci i djevojčice protiv HPV-a dok su u listopadu 2020. započele aktivnosti na provedbi Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća 2020. – 2024.

   Alen Imširović, dr. med.

  specijalizant javnog zdravstva

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori