Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Svjetski dan bicikla 2024.

  03 lip 2024

  Generalna skupština UN-a na zasjedanju u travnju 2018. godine proglasila je 3. lipnja Svjetskim danom bicikla i tako posvetila pozornost biciklu u razvojnim strategijama i uključila bicikl u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

  Bicikl je jedan od najboljih, najjeftinijih i najpristupačnijih prijevoznih sredstava. Neki ga koriste radi rekreacije, ali sve je više onih kojima je bicikl postalo glavno prijevozno sredstvo do posla.

  Zašto je bicikl važan?

  Vožnja bicikla je idealan način tjelesne aktivnosti koja ima izvrstan utjecaj na kardiovaskularni sustav i povećanje tjelesne spremnosti. Redovita vožnja biciklom rezultira kardiovaskularnim, mišićnim i metaboličkim prilagodbama koje povećavaju radni kapacitet i izdržljivosti s pozitivnim učinkom na srčanu frekvenciju i regulaciju krvnoga tlaka. Osim koristi za zdravlje vožnja biciklom također predstavlja jedan od načina provođenja politike održivog razvoja te  zaštite okoliša. Jedan od segmenata održivog razvoja je i potreba korištenja transportnih sredstava koja, u što manjoj mjeri, vrše emisiju štetnih plinova.

  U današnje vrijeme poskupljenja goriva ne smije se zanemariti i financijski aspekt korištenja bicikla. U Europi biciklistički transport predstavlja ravnopravni čimbenik javnog prometa. U Hrvatskoj se, kroz aktivnosti lokalne zajednice i nevladinih udruga poduzimaju sve veće inicijative da bicikl postane važan način svakodnevnog transporta.

  Sve više različitih kompanija i organizacija prepoznaje važnost korištenja bicikla na putu do posla te potiče svoje zaposlenike na bicikliranje. To doprinosi uštedama, očuvanju okoliša i smanjenju utjecaja na klimatske promjene, ali i na zdravlje pojedinaca zbog svakodnevne  fizičke aktivnosti. Upravo je radno aktivno stanovništvo ono koje najviše stvara prometne gužve u gradovima te se direktnim utjecajem na njihove poslodavce smanjuje prometno zagušenje. 

  Sve je veći broj uređenih biciklističkih staza, a bicikl postaje i važan dio turističke ponude. Kako ne bi došlo do porasta neželjenih posljedica, posebice u prometu,  biciklisti nužno moraju poštivati prometne propise, koristiti kacige, a lokalna zajednica nastaviti sa uređenjima staza namijenjenih biciklistima. 

  Izvori: https://www.hzjz.hr/

  https://www.who.int/campaigns/world-bicycle-day

  Pripremila: Martina Polčić, mag.med.techn.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori