Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Prevencija ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama na području Osječko-baranjske županije

  12 sij 2024

  Projekt Prevencija ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama na području Osječko-baranjske županije iznjedrio je publikaciju „Ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama među djecom i mladima Osječko-baranjske županije“ koja je rezultat obrade podataka dobivenih anketiranjem učenika osnovnih i srednjih škola na području Osječko-baranjske županije na temu konzumacije alkohola, provođenja vremena na internetu i online kockanja. Projekt je financiralo Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, a odobren je u sklopu Natječaja za prijavu projekta zdravstvenih organizacija u suradnji s udrugama u Republici Hrvatskoj za dodjelu financijskih sredstava u okviru raspoloživih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću. Vodeći partner na projektu je Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, a partner je udruga za borbu protiv ovisnosti „Ne-ovisnost“.

  Ukupna vrijednost projekta je 58.398,04 EUR.

  Trajanje projekta od 16. 12. 2022. - 15. 12. 2023., a područje je djelovanja javno zdravstvo - zaštita mentalnog zdravlja i prevencija ovisnosti.

  Priručnik

  U sklopu projektnih aktivnosti anketirani su učenici 20 osnovnih i 14 srednjih škola na području Osječko-baranjske županije, provedene su edukacije za prosvjetne i zdravstvene djelatnike, socijalne radnike i predstavnike jedinica lokalne samouprave te je izrađen ovaj priručnik.

  Kako su ovo prvi podaci o pojavnosti različitih tipova ovisnosti među populacijom djece i mladih, svakako će pospješiti rano otkrivanje rizičnog ponašanja u mladih te učiniti preventivni probir za ovisnost o alkoholu, kocki i novim tehnologijama kao metodu prevencije među mlađom populacijom. Djelujući putem seminara, radionica te u suradnji s predstavnicima medija nastaviti ćemo educirati roditelje, ali i mlade o prepoznavanju rizičnih obrazaca ponašanja, sve u svrhu sprječavanja razvoja ovisnosti. Potrebno je raditi na daljnjem osvješćivanju i edukaciji zdravstvenih djelatnika te ostalih profesionalaca koji su tijekom svakodnevnog rada u doticaju s osobama kod kojih bi mogli prepoznati navedenu problematiku te pospješiti pravovremeno reagiranje i prevenciju ovisnosti među mlađom populacijom.

  izv.prof.dr.sc. Nataša Turić

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori