Pretraga
Zavod
    Izbornik Zatvori
    Natrag

    Praćenje kvalitete zraka

    09 lis 2023
    Praćenje kvalitete zraka je 8.10.2023. godine provedeno u jutarnjim i poslijepodnevnim satima na području Osijeka (Trg Ante Starčevića, Trg svetog Trojstva, Donji grad i Retfala),Brijesta (naselje), Brijest (požarište) i Antunovca.
     
    Rezultati praćenja kvalitete zraka prikazuju kvalitativne i preliminarne podatke, odnosno kemijske spojeve koji su u trenutku mjerenja bili prisutni na određenoj lokaciji:
     
    Osijek (Trg Ante Starčevića): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen
     
    Osijek (Trg svetog Trojstva): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, furan, etilen
     
    Osijek (Donji grad): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, stiren, grupa ksilena, etilen, acetaldehid
     
    Osijek (Retfala): formaldehid, etilbenzen, grupa ksilena, benzen, toluen, stiren, etilen, acetaldehid
     
    Brijest (naselje): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen
     
    Brijest (požarište): formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen
     
    Antunovac: formaldehid, benzen, toluen, etilbenzen, grupa ksilena, stiren, acetaldehid, etilen
     
     
    Tijekom današnjeg dana na zahvaćenom području i dalje je utvrđena prisutnost toksičnih i nadražujućih spojeva, ali izmjerene vrijednosti formaldehida u odnosu na jučerašnja mjerenja na većini lokacija su u značajnom padu. 
     
    Postupak mjerenja kvalitete zraka započinje na terenu skupljanjem uzoraka. Uzorak se obrađuje preliminarno kvalitativno, odnosno tijekom mjerenja dobiju se samo vrste kemijskih spojeva koji su prisutni u zraku. Naknadno se u laboratoriju preko zabilježenih parametara  provode izračuni kako bi se dobile koncentracije prisutnih kemijskih spojeva za koje je potrebno duže vrijeme kako bi dobili relevantne rezultate. Trenutno svjedočimo incidentnoj situaciji u Osijeku za koju nema zakonskih propisa koji pokazuju kolika je granična vrijednost određenih kemijskih spojeva u zraku. Stoga je nemoguće iznijeti podatke za nižu, srednju ili visoku koncentraciju kemijskih spojeva koji nisu normalno prisutni ili za koje nemamo podatke o nultom stanju u okolišu. 
     
    Nakon provedenih izračuna dobivene su koncentracije prisutnih kemijskih spojeva od 5. do 7. listopada sa svih mjernih postaja. Na grafičkim prikazima su rezultati promjena koncentracije prisutnih kemijskih spojeva s postaja na kojima se provodilo uzastopno mjerenje kvalitete zraka (Brijest-požarište, Brijest-naselje, Antunovac, Osijek – Trg Ante Starčevića, Osijek – Trg Svetog Trojstva). Trend pada koncentracije skoro svih kemijskih spojeva vidljiv je prvenstveno na samom požarištu. Pad koncentracije detektiranih spojeva reflektirao se i na druge mjerne postaje, te je vidljivo koliko je tijekom jučerašnjeg mjerenja u Osijeku bila povećana  koncentracije kemijskih spojeva zbog promjene smjera vjetra. 
    Kako su i dalje prisutni štetni kemijski spojevi u zraku, potrebno je pridržavati se preporuka NZJZ OBŽ i pratiti priopćenja Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

     
     
     
     
    Komentari
    Objavite svoj komentar Zatvori