Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Obilježavamo mjesec borbe protiv ovisnosti

  09 stu 2023

  15. studenoga 2023.  - svečano otvaranje obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, predstavom "Čovjek i život:Lekcija 1", u izvedbi Kazališne družine "Ivana Brlić Mažuranić" Slavonski brod, koja će se održati u Velikoj svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta s početkom u 18:00 sati uz prethodnu press konferenciju s početkom u 17:30 sati.

  16. studenog 2023. - stručni seminar za prosvjetne djelatnike, socijalne radnike, liječnike obiteljske medicine i medicinske tehničare, predstavnike JLS na temu prevencija ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama koji će se održati u  Vikarijatu s početkom u 9:30 sati.

  22. studenog 2023. - stručni seminar za prosvjetne djelatnike, stručne službe osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova i djelatnike CZSS na području OBŽ koji će se održati u  Vikarijatu s početkom u 9:00 sati.

  Iz programa:

  Trauma, transgeneracijska trauma, mr. sc. Marija Kribl, dr. med. 

  Trauma je ono što se događa u nama a odraz je onoga što se dogodilo. Trauma nas odvaja od samog sebe i izvor je patnji, mentalnih i tjelesnih bolesti. Četiri su razine traume: biološka, psihološka, socijalna i duhovna.  U traumi dominira osjećaj srama i /ili krivnje. Kako se posljedice traume manifestiraju u kliničkoj slici te koje su mogućnosti razrješavanja trauma.

  Radionice, mr. sc. Marija Kribl, dr. med.  

  Tijekom edukacije održat će se ukupno 4 radionice u grupama:

  a) radionica: „Rekonstrukcija života“ – cilj: nastaviti sa životom nakon prorade traume. Život nije isti ali se može živjeti.

  b) radionica: „Istraživanje zastoja“ – primjena asocijativnih karata – Cilj: osvijestiti ego stanja roditelja, djeteta i odrasle osobe

  c) radionica: „Na raskrižju“ – primjena asocijativnih karata – cilj: istražiti sve aspekte problema u kriznoj situaciji (uzroci krize, želja, sposobnosti, mogućnosti rješenja)

  d) radionica: „Pisanje narativa stresne situacije“

   „Trag“,  mr. sc. Marija Kribl, dr. med.

  Sudionici seminara dobit će Plan za traženje blaga, nakon poziva na avanturu. Cilj  - prepoznati svoje „osobno blago“, po uzoru na kratki film „The clue“

  Prikaz rezultata SDQ upitnika za rano otkrivanje rizika za probleme mentalnog zdravlja, Tihana Gorjanac Midžić, mag. psych.

  Od školske godine 2012/2013. god. započeo je projekt “Screeninig – rano otkrivanje rizika za probleme mentalnog zdravlja” u osnovnim i srednjim školama na području grada Osijeka. Projekt se nastavio provoditi svake slijedeće školske godine na području Osječko-baranjske županije. Cilj projekta je rano otkrivanje čimbenika rizičnog ponašanja mladeži, prevencija svih oblika PUP, zloporabe alkohola i drugih psihoaktivnih tvari i delinkventnog ponašanja. Ciljana grupa su učenici prvih razreda srednjih škola na području Osječko-baranjske županije i učenici sedmih razreda osnovnih škola područja Osječko-baranjske županije (od šk. god. 2016./2017.). U svrhu odabira i procjene rizične skupine djece i mladih primijenjen je Upitnik snaga i poteškoća (SDQ, R. Goodman, 1997), koji je namijenjen za pregled emocionalnih i ponašajnih problema djece i adolescenata (samoprocjena dijete/adolescenata). Pored teškoća, upitnik je usmjeren i na procjenu snaga; a može se primijeniti i na praćenje u tretmanu.

  Cilj edukacije je upoznati sudionike s do sada prikupljenim podacima kroz sve godine provođenja projekta s ciljem motiviranja i poticanja prosvjetnih djelatnika na daljnju suradnju i osvještavanja važnosti ranog otkrivanja rizika za probleme mentalnog zdravlja.

  Prikaz knjige „Temeljni oblici straha“ Fritza Riemanna,  Magrita Radanović, dipl. psiholog

  Cilj izlaganja približiti autorove  postavke  o dvjema antinomijama koje određuju  naše društveno biće  i strahove koji iz toga proizlaze, te  kako zadržavanje    na određenim polaritetima određuje naš karakter koji nerijetko poprima i neurotske oblike.  Bit će riječi o formiranju  shizoidne, depresivne, opsesivno- kompulzivne i histerične   ličnosti kako to autor vidi, sa prikazima tipičnih primjera.

  Strah je neminovnost koji nas prati kroz cijeli život. Približavanje ovoj temi iz perspektive dubinske psihologije autorovih postavki   može nam otvarati nove poglede u  razumijevanju  i samorazumijevanju  emocija i interakcija, kao i  putove za razvoj  veće kompetentnosti i autentičnosti pomagačkih struka. 

  Programske aktivnosti  sastavni su dio projekata "Prevencija ovisnosti i rano otkrivanje rizičnih skupina mladeži " i Prevencija ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama na području Osječko - baranjske županije". Projekti su  financirani financijskim sredstvima Ministarstva zdravstva RH.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori