Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori

  Nacionalni program ranog otkrivanje raka dojke

  Što je rak dojke?

  Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promjene svoja svojstva te počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo. Tako promijenjene stanice mogu potom otići u limfne i/ili krvne žile te tako proširiti bolest u druge dijelove tijela. Rak dojke najčešće je sijelo raka u žena u svijetu te predstavlja velik javnozdravstveni problem. U Hrvatskoj je rak dojke najčešće sijelo raka od kojeg obolijeva četvrtina žena novooboljelih od raka. U Hrvatskoj je 2018. godine zabilježeno 2.845, a u Osječko-baranjskoj županiji 172 nove bolesnice. Rak dojke vodeći je i uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg su u 2019. godini u Hrvatskoj umrle 752 žene, a u našoj županiji 59 žena. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih.

  Tko može dobiti rak dojke?

  Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad pedesete godine života, ali u najnovije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene u četrdesetim, tridesetim i dvadesetim godinama. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene. Jedan posto svih zabilježenih slučajeva raka dojke zabilježeno je kod muškog spola.

  Koji su uzroci i rizični čimbenici za nastanak raka dojke?

  Uzrok nastanka raka dojke uglavnom je nepoznat. Mnoge epidemiološke studije pokazuju da postoji više poznatih rizičnih čimbenika koji su nedvojbeno povezani s nastankom raka dojke.

  Najznačajniji rizični čimbenici koji povećavaju rizik nastanka raka dojke su:

  • Dob
  • Prva menstruacija prije 12-godine života
  • Menopauza nakon 50-godine života
  • Nerađanje ili rađanje poslije 30-godine života
  • Pojavnost raka dojke i/ili raka jajnika kod bližih srodnika
  • Prethodna bolest dojke

  Povećan rizik za rak dojke vezan je uz određene životne navike i stil života koji se smatraju nezdravim:

  • Nezdrava prehrana (visok udio masnoće u hrani)
  • Pretilost
  • Povećana konzumacija alkohola
  • Pušenje
  • Izloženost radioaktivnom zračenju

  Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke?

  Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obuhvaćene su sve žene u Hrvatskoj u dobi od 50 do 69 godina. U okviru programa žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine. Žene na kućnu adresu dobiju poziv za besplatni mamografski pregled. Cilj ovog organiziranog probira je smanjiti smrtnost od raka dojke za 25% do 30%, otkriti rak u početnom stadiju u većem postotku nego danas te poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

  Što je samopregled dojki?

  Samopregled dojki je postupak koji ženi omogućuje da sama pregleda svoje grudi. Najbolje je da žena obavi pregled tjedan ili dva nakon početka mjesečnice, a ako žena nema više mjesečnicu najbolje je odrediti jedan dan u mjesecu kada će to učiniti. Prilikom samopregleda posebnu pozornost treba obratiti na sljedeće znakove: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, povećanje jedne dojke, bilo kakve promjene na koži bradavica i dojki, iscjedak iz bradavice, bolovi u dojci. Ako žena uoči bilo koji od navedenih simptoma , obavezno se treba obratiti liječniku.

   
   

  Kada treba napraviti mamografiju?

  Mamografija je rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene dojke koje su premalene da bi se mogle napipati. Dokazano je da mamografija bilježi promjene na dojci oko dvije godine ranije od kliničkog pregleda zasnovanog na pojavi simptoma ili opipljive kvržice. Mamografija se kod žena s mjesečnicom obavlja u razdoblju od petog do desetog dana ciklusa, brojeći od prvog dana zadnje mjesečnice. Iako je mamografija izuzetno vrijedna i nezamjenjiva pretraga u otkrivanju i najmanjih karcinoma, treba naglasiti da se mamografija ne može prikazati 15-20% karcinoma dojki, posebno kad se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom. Prvi mamografski pregled dojki svaka žena treba napraviti između 38. i 40. godine života. Kod žena s pojavnošću raka dojke u bližih srodnika, preporuča se ranije započinjanje redovitih mamografskih pregleda.

  Za informacije o Nacionalnom programu možete nazvati besplatni telefon

  0800 200 158