Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Nacionalni dan prava osoba s duševnim smetnjama

  05 lip 2024

  Ove je godine 12-ta obljetnica odluke Hrvatskog sabora kojom se 6. lipnja obilježava  Dan prava osoba s duševnim smetnjama.

  Mentalno zdravlje sastavna je i neizostavna komponenta zdravlja. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, koja je mentalno zdravlje prepoznala jednim od javnozdravstvenih prioriteta, problemi povezani s mentalnim zdravljem su u globalnom porastu. Poremećaji mentalnog zdravlja često počinju u mlađoj odrasloj dobi, imaju tendenciju razvoja kroničnog tijeka te mogu značajno narušiti kvalitetu života oboljelih i njihovih obitelji.

  Povijest skrbi za osobe s duševnim smetnjama u Hrvatskoj mogla bi se podijeliti na razdoblje prije i poslije 1880. Naime 1879. godine osnovana bolnica za duševno oboljele u Stenjevcu koju danas znamo kao Kliniku za psihijatriju Vrapče. Neposredno nakon osnutka iste 1880. godine, upravo na dan 6. lipnja, naredbom Kraljevske zemaljske vlade usvojen je Statut Kraljevskog zemaljskog zavoda za umobolne u Stenjevcu koji predstavlja prvi dokument s pravima osoba s duševnim smetnjama za vrijeme boravka u instituciji.

  Neprihvatljivo je da su osobe koje koriste usluge mentalnog zdravlja često izložene neljudskim životnim uvjetima, štetnim postupcima liječenja, nasilju, zanemarivanju i zlostavljanju. Osobe s duševnim smetnjama u svim društvima i svim vremenima imaju specifičnu poziciju. Nažalost ova svijest dolazi zajedno uz spoznaju da su usluge zaštite mentalnog zdravlja u brojnim zemljama nedostupne, lošije kvalitete i sklone kršenju ljudskih prava. Zbog prirode zdravstvenog stanja ove osobe često nisu u mogućnosti adekvatno se brinuti o svojim pravima i interesima te predstavljaju jednu od najobespravljenijih kategorija bolesnika i ujedno jednu od najobespravljenijih društvenih skupina uopće. Iako velik broj država svijeta, pa tako i Hrvatska, imaju kvalitetne zakonske okvire za zaštitu osoba s duševnim smetnjama oni se nerijetko krše i svakodnevno svjedočimo manjku svijesti o potrebi njihove provedbe.

  Cilj je podizanje razine javne svijesti o ovoj iznimno ranjivoj društvenoj skupini, često suočenoj s mnogim predrasudama i stigmatizacijom, a samim time i većim rizikom od socijalne isključenosti i kršenja njihovih prava te mogućem ponižavajućem ili neljudskom postupanju.

  Čestitamo danas svim osobama koje se nose s mentalnim poteškoćama, njihovim obiteljima koji o njima brižno skrbe i stručnjacima koji žive svoj poziv. Neka svaki dan bude Dan prava osoba s duševnim smetnjama- dan ljudskih prava!

  Izvori : https://www.hzjz.hr/

  Priredila: Azra Damjanov Štefančić, bacc.med.techn.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori