Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Movember

  16 stu 2022

  Studeni je mjesec u kojem se želi podići svijest i upozoriti na važnost borbe protiv raka prostate koji je posljednjih godina poznat i kao „Movember“ (od engl. moustache=brkovi i November). Tijekom studenog muškarci se potiču na puštanje brkova kako bi osvijestili važnost prevencije, te potakli rano otkrivanje i liječenje raka prostate.

  Rak prostate se najčešće javlja kod muškaraca starijih od 50 godine, te se rizik obolijevanje povećava sa starenjem. Osim dobi, rizični čimbenici su pretilost (veže se uglavnom za agresivnije tipove raka prostate), genetska predispozicija (postojanje bolesti u obitelji), te izloženost kemikalijama i štetnim tvarima iz okoline. Jedan je od najčešćih karcinoma kod muškarca. U Hrvatskoj je 2019. godine dijagnosticirano 2.731 (20% svih karcinoma kod muškaraca), a u Osječko-baranjskoj županiji 185 novooboljela od ove bolesti. Karcinom prostate je po učestalosti u prvih 10 uzroka smrti kod muškaraca; 2021. godine u Hrvatskoj je od ove bolesti umrlo 805, a u našoj županiji 55 muškaraca.

  U početnoj fazi nema vidljivih znakova bolesti jer se karcinom razvija polako. Simptomi se javljaju u uznapredovaloj fazi bolesti: učestalo, otežano ili bolno mokrenje, nemogućnost mokrenja, slab ili isprekidan mlaz mokraće, osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura, gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom, krv u mokraći i spermi, bolna ejakulacija, gubitak sposobnosti postizanja erekcije, bolovi u kostima, posebice donjim ekstremitetima, zdjelici i kralježnici.

  Rano otkrivanje raka je danas moguće redovitim godišnjim pregledom/skriningom muškaraca između 40. i 50. godina digitorektalnim pregledom i određivanjem vrijednosti PSA u krvi. Dodatno se može učiniti ultrazvučna pretraga s biopsijom sumnjivih područja.

   

  Pripremila: izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med.
  specijalist javnog zdravstva

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori