Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  Europski dan palijativne skrbi

  12 lip 2024

  Europski dan palijativne skrbi obilježava se 15.06.2024. s idejom zajedništva svih zemalja Europe u razvoju i pružanju palijativne skrbi. Naglasak Europskog dana palijativne skrbi je na dva područja važna za podizanje svijesti i postojanje palijativne skrbi u pojedinoj zemlji:

  •          Prihvaćanje palijativne skrbi kao neophodnog elementa u osiguravanju cjelovite i  kvalitetne zdravstvene zaštite od strane opće populacije, profesionalaca i donositelja odluka
  •          Unapređenje znanja i informiranosti o palijativnoj skrbi među  građanima, profesionalcima  i donositeljima odluka

  Što je palijativna skrb?

  Palijativna skrb je sveobuhvatna aktivna skrb za pacijenta koji boluje od neizlječivih bolesti. Cilj i svrha je održati i unaprijediti kvalitetu života palijativnih bolesnika, ublažiti patnju (tjelesnu, duhovnu i psihičku) i pružiti podršku njihovim obiteljima.

  Palijativna skrb je ljudsko pravo, moralni imperativ i globalna etička odgovornost. Koristeći besprijekornu procjenu, palijativna skrb ima holistički pristup rješavanju fizičkih, duhovnih i psihosocijalnih potreba ljudi koji žive u uvjetima koji ograničavaju život ili ugrožavaju život. Palijativnu skrb u idealnom slučaju pruža multidisciplinarni tim, a cilj joj je održati ili poboljšati kvalitetu života ljudi.

  Razvoj palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj također se odvija u skladu sa smjernicama Europskog udruženja za palijativnu skrb (EAPC), koje je i pokretač inicijative Europskog dana te uključuje 23 zemlje članice. 

  Europsko udruženje za palijativnu skrb želi ujedini sve zdravstvene i ne zdravstvene profesionalce koji sudjeluju u skrbi za bolesnike koji imaju potrebu za palijativnom skrbi pod vizijom: „Jedan glas, jedna vizija“ Svijet bez patnje koja se može spriječiti u kojem oboljeli od bolesti opasnih po život i njihove obitelji imaju pravovremen pristup visokokvalitetnoj palijativnoj skrbi kao sastavnom dijelu zdravstvenog sustava.

  Starenjem stanovništva i porastom broja teško oboljelih od malignih i kroničnih bolesti povećava se potreba za palijativnom skrbi. Njome se želi održati i unaprijediti kvaliteta života palijativnih bolesnika, pružiti potpora njihovim obiteljima te kroz sustav ublažiti patnju i bol, neovisno o tome gdje je bolesnik.

  Potrebu za palijativnom skrbi u Hrvatskoj ima 26.000 do 46.000 pacijenata godišnje, sukladno podacima iz zadnjeg Nacionalnog programa za razvoj palijativne skrbi. Resursi su nedostatni kako za skrb u kući bolesnika tako i u ustanovama. Nedostaje ljudi (educiranih profesionalaca i volontera) kao i smještajnih kapaciteta. Palijativna skrb je različito i neujednačeno razvijena po županijama. 

  Kao društvo, u zajedništvu, možemo učiniti sve da odlazak s ovog svijeta svatko proživi u ozračju mira, spokoja, uz podršku i prisutnost koja ukazuje palijativnom bolesniku da je vrijedan i važan do zadnjeg izdaha.

  Ovom prilikom želi se podići svijest o važnosti palijativne skrbi i omogućavanju dostupnosti takve skrbi svakoj teško bolesnoj osobi na svim razinama zdravstvenog sustava i naravno, u kući pacijenta.

  Svaka osoba ima pravo na palijativnu skrb i na dostojanstvenu brigu do samog kraja neovisno na mjesto gdje se za nju skrbi, bilo u kući ili u ustanovi. Palijativni pacijent nije briga samo jednog pojedinca (oboljelog i njegove obitelji)  ili samo zdravstvenog sustava,  nego cijele naše zajednice.

  Priredila: Martina Polčić, mag.med.techn.

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori