Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  DAN RUŽIČASTE VRPCE I NACIONALNI DAN HODANJA 2022.

  29 ruj 2022

  Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, a vrhunac obilježavanja je DAN RUŽIČASTE VRPCE, koji se održava svake godine prve subote u listopadu. Prije tri desetljeća u Americi je pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu – „Ružičasta vrpca“. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja ovog, unatoč svim dosad poduzetim preventivnim aktivnostima, znatno unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, još uvijek najčešćeg sijela raka u žena te vodećeg uzroka smrti od raka u žena.

  Istodobno, sada već tradicionalno, na poziv međunarodne organizacije za rekreaciju (Sport za sve) svaki prvi vikend u listopadu diljem svijeta se obilježava Svjetski dan hodanja, a u Hrvatskoj ujedno i Nacionalni dan hodanja. Cilj je ovog obilježavanja poticanje građana da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja.

  Gradska liga protiv raka Osijek i Mammae Osijek-klub žena liječenih na dojci u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, KBC Osijek, Domom zdravlja Osijek i Medicinskom školom Osijek, ILCO Osijek, JAKA Osijek, kao i uz potporu ostalih zainteresiranih građana i predstavnika Grada i Županije i ove godine priređuju tradicionalnu javnozdravstvenu kampanju Dan ružičaste vrpce koja će se održati 01. listopada 2022. godine kod pješačkog mosta Osijek od 10 do 13 sati.

  Pozivamo žene, ali i muškarce koji također nisu pošteđeni od raka dojke da nam se pridruže na Danu ružičaste vrpce, educiraju o važnosti prevencije ove bolesti, a darujući Ružičastu vrpcu svojima najmilijima ujedno ih potaknu na redovito pregledavanje svojih dojki te na važnost odaziva na preventivni pregled u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Istodobno želimo sugrađanima približiti važnost i protektivan utjecaj hodanja, kao tjelesne aktivnosti dostupne i provedive ljudima svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću, a koji je prepoznat u prevenciji bolesti koje su posljedica modernog „sjedilačkog“ načina života.

  Priredio: Alen Imširović, specijalizant javnozdravstvene medicine

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori