Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  DAN CRVENIH HALJINA 2024.

  29 sij 2024

  Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja  posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. Cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama.

  Moždani udar povezan je s vrlo visokom stopom smrtnog ishoda i prvi je uzrok smrtnosti i invaliditeta u Republici Hrvatskoj. U dvije trećine pacijenata s preboljenim moždanim udarom zaostaje različit stupanj neurološkog deficita, a trećina pacijenata trajno je onesposobljena i potpuno je ovisna o tuđoj pomoći. Rizik za moždani udar i KVB u žena je još uvijek podcijenjen, smatrajući da su žene zaštićene hormonskim statusom. Žene imaju niži rizik od moždanog udara i KVB samo u fertilnoj dobi, a nastupom menopauze rizik se izjednačava s rizikom u muškaraca.

  Više o tome ...

  Pravilnom prevencijom možemo smanjiti rizik za obolijevanje od moždanog udara kod žena, a ranim prepoznavanjem simptoma utječemo na pravodobno liječenje i tako povećavamo kvalitetu života žena oboljelih od ove bolesti.

  izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med.

  specijalist javnog zdravstva

   

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori