Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori

  Analiza dugoročne učinkovitosti cijepljenja protiv zaraznih bolesti u pograničnim područjima Hrvatske i Mađarske (Analysis of the long term efficiency of vaccinations against infectious diseases in the border regions of Croatia and Hungary) -CABCOS 3

  Partneri na projektu:

  1.      Sveučilište u Pečuhu Institut za imunologiju i biotehnologiju (HU) -vodeći partner
  2.      Nastavni Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (HR)

  Područje projekta: Javno zdravstvo

  Trajanje projekta: 1. rujna 2020.-30. 4. 2022.

  ID projekta: HUHR-1901-3.1.1- 0032

  Vrijednost projekta: EUR 274.475,76 

  Cilj projekta CABCOS 3 je utvrđivanje imunološkog statusa stanovništva Mađarske i Hrvatske koje je posljedica cijepljenja protiv zaraznih bolesti (ospice, zaušnjaci i rubeola). Cijepljenje protiv ospica uvedeno je u program obveznog cijepljenja u Republici Hrvatskoj 1969. godine. Nakon uvođenja cijepljenja protiv ospica broj oboljelih se znatno smanjio. Najveći problem je kontinuirani pad procijepljenosti djece predškolske dobi, koja je ispod minimalnih 95%, i može dovesti do pojave epidemije.

  Glavni cilj projekta Zavoda za imunologiju i biotehnologiju Sveučilišta u Pečuhu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-Baranjske županije je izraditi na dokazima utemeljeno izvješće o imunološkom statusu stanovništva Mađarske i Hrvatske koje je posljedica cijepljenja protiv zaraznih bolesti. Rizik pojave ovih zaraznih bolesti je veći u pograničnom području Hrvatske i Mađarske zbog pojačanog prekograničnog prometa. Kako bi se zaštitili stanovnici potrebno je  u obje pogranične regije utvrditi rizične skupine i definirati protokol docjepljivanja. Za utvrđivanje statusa imuniteta primjenjivati će se laboratorijska metoda procjene imuniteta od ospica, zaušnjaka i rubeole (MMR), koja će se prethodno standardizirati i akreditirati ISO metodom.

  Projekt će proširiti istraživanje preko granica i razviti statistički algoritam za stjecanje znanja o imunološkom statusu različitih dobnih skupina stanovništva u pograničnom području. Ovaj projekt se provodi uz financijsku pomoć Europske unije u okviru Programa suradnje Mađarska-Hrvatska Interreg V-A. 

  Aktivnosti:

  -sakupljanje i analiza krvnih uzoraka

  -evaluacija i optimizacija laboratorijskih metoda testiranja krvnih uzoraka

  -izrada priručnika

  Ciljane skupine:

  -zdravstveni djelatnici

  -opća populacija

  Za više informacije posjetite stranicu projekta: http://www.cabcos3.hu/hr

   

   

   

  This project is co-financed by the European Union through the Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020

  0.0 0
  Napišite svoj osvrt Zatvori
  *
  *
  • Loše
  • Izvrsno
  *
  *
  *
  0Types Available
  Ovaj proizvod je rasprodan.