Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  22. Ožujka – Svjetski dan voda

  22 ožu 2024

  Voda je osnovna komponenta svih živih organizama i neophodna za održavanje života. Svako ljudsko biće trebalo bi imati dostupnu zdravstveno ispravnu vodu za piće. Voda ne bi trebala biti predmet sukoba, već simbol mira, zajedničkog stava i suradnje svih naroda. Stoga je slogan Svjetskog dana voda 2024. godine „Voda za mir“.

  Hrvatska, za sada, ima dovoljne količine pitke vode i za buduće naraštaje, potrebno je samo očuvati blago koje imamo.

  Pristup zdravstveno ispravnoj vodi za ljudsku potrošnju iz javne vodoopskrbe u Republici Hrvatskoj ima oko 93 %, a u Osječko-baranjskoj županiji čak 99 % stanovnika.  Međutim, i dalje se ulažu napori kako bi voda iz javne vodoopskrbe bila dostupna svima.

  Voda iz javne vodoopskrbe u Osječko-baranjskoj županiji je visoke kvalitete. Sustavnim praćenjem (monitoringom) podliježe strogim i učestalim kontrolama zdravstvene ispravnosti. Ipak, prodaja vode u bocama ima brzo rastući trend. Radi li se samo o dobrom marketingu ili ipak postoji i valjan razlog za davanje prednosti vodi u bocama u odnosu na onu iz slavine? Prosudite sami na temelju ovih činjenica:

  • Voda iz slavine češće se kontrolira nego voda u bocama.
  • Zahtjevi za zdravstvenu ispravnost vode u bocama manje su strogi nego oni za vodu iz slavine.
  • Plastika u kontaktu s vodom u boci može otpuštati razne štetne tvari, posebno ako se voda u plastičnim bocama neadekvatno skladišti.
  • Voda u bocama skuplja je ponekad i do 1000 puta.
  • Plastične boce stvaraju do 1,5 milijuna tona plastičnog otpada godišnje, dok se manje od 20 % boca reciklira.
  • Plastični otpad je glavni izvor otpuštanja mikroplastike u okoliš, pa tako i u vodu – istu onu koja se puni u boce ili crpi za vodoopskrbu.

  Voda iz boce ili iz slavine – stvar je vlastitog izbora. Odaberite mudro, ali ne samo za sebe već i za buduće naraštaje!

  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori