Pretraga
Zavod
  Izbornik Zatvori
  Natrag

  14. studeni - Svjetski dan dijabetesa

  08 stu 2023

  Svjetski dan dijabetesa (WDD) pokrenuli su 1991. IDF (International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kao odgovor na sve veće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes. Svjetski dan dijabetesa postao je službeni dan Ujedinjenih naroda 2006. godine donošenjem Rezolucije Ujedinjenih naroda 61/225. Obilježava se svake godine 14. studenoga, na rođendan Sir Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.

  Svjetski dan dijabetesa je najveća svjetska kampanja podizanja svijesti o dijabetesu. Tema ovogodišnjeg obilježavanja ovog dana je „Upoznaj svoj rizik – znaj svoj odgovor“.

  1 od 10 odraslih osoba u svijetu ima dijabetes, a više od 90% ima dijabetes tipa 2. Gotovo polovici oboljelih još nije dijagnosticirana bolest. Dijabetes tipa 2 i njegove komplikacije se mogu odgoditi ili spriječiti usvajanjem i održavanjem zdravih navika. Poznavanje rizika i što učiniti važno je za podršku prevenciji, ranoj dijagnozi i pravodobnom liječenju.

  Neke činjenice o šećernoj bolesti:

  • 537 milijuna odraslih osoba u Svijetu živi sa šećernom bolesti (1 od 10 osoba) i očekuje se da će taj broj porasti na 643 milijuna do 2030. i 783 milijuna do 2045.
  • gotovo 1 od 2 odrasle osobe (44%) ima nedijagnosticiranu šećernu bolest
  • 541 milijun odraslih osoba u Svijetu ima povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2
  • više od 1,2 milijuna djece i adolescenata (0-19 godina) živi s dijabetesom tipa 1
  • dijabetes je 2021. godine uzrokovao 6,7 milijuna smrti.
  • dijabetes tipa 2 često se može spriječiti zdravom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću, održavanjem normalne tjelesne težine i izbjegavanjem pušenja
  • dijabetes je glavni uzrok sljepoće, zatajenja bubrega, srčanog udara, moždanog udara i amputacije donjih udova
  • dijabetes se može liječiti, a njegove komplikacije izbjeći ili odgoditi redovitim pregledima i liječenjem
  • prestanak pušenja smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 30-40%.

  U Osječko-baranjskoj županiji je u 2022. godini zabilježeno 29.085 posjeta primarnoj zdravstvenoj zaštiti zbog šećerne bolesti, a prepisan je 174.031 recept za oralne antidijabetike. U istoj godini je hospitalizirano 428 osoba zbog šećerne bolesti. 

  Društvo za zaštitu od dijabetesa Osijek, Klinika za unutarnje bolesti Kliničkog bolničkog centra Osijek, Dom zdravlja Osijek, Medicinska škola Osijek, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Udruga studenata Medicinskog fakulteta obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti 11. studenog s početkom u 10 sati u trgovačkom centru Portanova, Svilajska 31a. Svim zainteresiranim građanima će se odrediti razina šećera u krvi, vrijednost krvnog tlaka, te će se o šećernoj bolesti moći posavjetovati s liječnicima specijalistima.  

  Pripremila i prevela:
  izv.prof.prim.dr.sc. Senka Samardžić, dr.med. specijalist javnog zdravstva

  Izvor:

  1. https://www.who.int/campaigns/world-diabetes-day/2023
  2. Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav (NAJS) – HZJZ, 2022
  3. Podaci CEZIH-a za 2022. godinu, Hrvatski zavod za javno zdravstvo
  Komentari
  Objavite svoj komentar Zatvori