Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Naslovna

Trenutno ste ovdje: Naslovna

1.-7. kolovoza 2014 Svjetski tjedan dojenja: "Dojenje:ostvarenje cilja-za život"

Svjetski tjedan posvećen promicanju dojenja proglasila je Svjetska alijansa za akciju dojenja (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Ta je organizacija osnovana 1991. s ciljem poduzimanja akcija za zaštitu, promicanje i potporu dojenju, a okuplja organizacije i pojedince koji promiču dojenje kao pravo djeteta i majke. Svjetskim tjednom posvećenim dojenju proglašen je prvi tjedan mjeseca kolovoza, a obilježava se u preko 120 zemalja diljem svijeta.

Svake se godine, počevši od 1992., Svjetski tjedan dojenja obilježava pod određenim geslom i uz usmjeravanje pažnje na pojedine važne stavke koje pridonose uspješnom dojenju. Ove godine vodeća tema je: „Dojenje: ostvarenje cilja - za život!“. Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF još su 2002. godine pokrenuli Globalnu strategiju za prehranu dojenčadi i male djece uz smjernice o tome kako štititi, promicati i podržavati isključivo dojenje u prvih šest mjeseci i daljnje dojenje tijekom dvije ili više godina u kombinaciji s odgovarajućom prehranom. Prema UNICEF-ovu izvještaju o stanju djece u svijetu 2011. godine, samo je 32,6% od ukupno 136,7 milijuna novorođene djece u svijetu godišnje isključivo dojeno tijekom prvih šest mjeseci života. Zahvaljujući aktivnostima u promicanju dojenja sve veći broj majki u Hrvatskoj doji svoju djecu. Tako je postotak isključivo dojene djece u prvih šest mjeseci života u Hrvatskoj u 2012. godini bio 58 %, a u Osječko-baranjskoj županiji je u 2012. godini, 53,1 % djece isključivo dojeno tijekom prvih šest mjeseci.

 

Hrvatska udruga grupa za potporu dojenja osnovana je 2000. godine s ciljem informiranja, pomoći i potpore majkama koje doje. Cilj joj je i da potiče osnivanja i djelovanja grupa za potporu dojenja, suradnju i potporu savjetovalištima za trudnice, zdravstvenim i socijalnim službama te da promiče svijesti o važnosti dojenja, u suradnji s javnim medijima. Trenutno u Hrvatskoj djeluje preko 90 grupa za potporu dojenju. Uključivanjem u grupu za potporu, majke se međusobno druže, razmjenjuju informacije i savjetuju. Osnivači i organizatori grupa za potporu dojenja su patronažne sestre.

 

Majčino mlijeko sadrži sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj u idealnoj količini i visokoraspoloživom obliku, tako da u potpunosti zadovoljava potrebe zdravog djeteta za hranom i tekućinom u prvih šest mjeseci života. Stoga djetetu u tom razdoblju života ne treba ništa osim majčinog mlijeka, a nakon šestog mjeseca postupno se uvodi i druga hrana.

Prema preporukama UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije, idealno bi bilo nastaviti s dojenjem do druge godine djetetova života, odnosno sve dok majka i dijete to uzajamno mogu i žele.

Dojenje je izrazito praktično i sigurno, ne zahtijeva posebnu pripremu i pribor, lako dostupno bez obzira na vrijeme i mjesto, uz znatno smanjeni rizik infekcije kao posljedica vanjske bakterijske kontaminacije mlijeka, te predstavlja uštedu u kućnome budžetu. Majčino mlijeko smanjuje opasnost infekcija i zbog zaštitnih tvari koje sadrži, lako je probavljivo, stimulira sazrijevanje probavnog i imunološkog sustava, ne opterećuje bubrege, a optimalan sastav i količina esencijalnih masnih kiselina koja osigurava  pravilan razvoj mozga.

Dojenje smanjuje rizik razvoja alergija na hranu, rizik za pojavu autoimune bolesti (npr. šećerne bolesti tipa 1), te rizik od iznenadne smrti u dojenačkom razdoblju.

Psiholozi su potvrdili da dojenje kod djeteta  razvija snažan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti, a kod majki majčinske osjećaje i vezivanje za dijete i tako pozitivno utječe na psihološki razvoj djeteta. Ujedno je zdravo i za ženu. Ono omogućuje brže vraćanje maternice i čitavog organizma u stanje kakvo je bilo prije trudnoće, brže mršavljenje nakon poroda, te smanjuje učestalost karcinoma dojke i jajnika, infekcija mokraćnog sustava i debljine.Copyright © Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije