Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Naslovna

Trenutno ste ovdje: Naslovna

UPUTE ZA POSTUPANJE ZA VRIJEME I POSLIJE POPLAVA

Osnovne upute:

 • Izbjegavajte hodati kroz naplavljenu vodu ili ulaziti u nestabilne zgrade ili objekte jer tamo mogu postojati skrivene opasnosti kao što su rupe ili vodene bujice.
 • Slijedite upute stručnjaka o evakuaciji.  Ako Vam se savjetuje da napustite svoj dom, sa sobom ponesite najosnovnije prijenosne stvari u čvrstoj, vodootpornoj torbi.

 

Ako se ne morate evakuirati, idite na sigurno mjesto s najosnovnijim predmetima, te ako je moguće, ponesite sredstva za praćenje vijesti kao što su radio ili televizija. 

VODA

U slučaju kada lokalne vlasti izdaju obavijest o tome da je vodovodna voda neispravna za piće, osigurat će vodu u bocama i cisterne s vodom za stanovništvo.

Čak ako je vodovodna voda zdravstveno ispravna, ta se situacija u vrlo kratkom roku može promijeniti na lošije i u uvjetima poplave vodovodnu vodu treba prokuhavati i ako nije proglašena zdravstveno neispravnom.

HRANA

U organiziranom smještaju za evakuirano stanovništvo organizirana je prehrana za organizirano smještene osobe putem kuhinje Crvenog križa i vojske.

Kod poplave manjeg razmjera, kada nije potrebna evakuacija, a voda ulazi u podrume zgrada i kanalizacija se izlijeva, dolazi do visokog rizika od kontaminacije hrane zagađenom vodom, ali i od kontaminacije hrane izmetom glodavaca.

Izlijevanje septičkih jama po njivama u poplavljenim područjima onemogućava i korištenje povrća uzgojenog na tim područjima – nema ispravne vode za pranje

EVAKUACIJA

Kronični bolesnici koji se moraju evakuirati trebaju ponijeti sa sobom lijekove koje redovito uzimaju. Ako ih zaborave ponijeti, trebaju se obratiti djelatnicima Crvenog križa koji će im osigurati pristup lijekovima.

Zbog migracija stanovništva u Bosnu i iz Bosne, kod djece i osoba koje nisu cijepljenje protiv ospica moguća je zaraza ospicama.

ASANACIJA

Kad se poplava povuče pristupit će se asanaciji terena. To uključuje popravak električne i vodovodne infrastrukture, građevinske poslove, čišćenje i dezinfekciju poplavljenih zgrada i prostora, ispumpavanje, pranje i dezinfekciju bunara, pokapanje i dezinfekciju uginulih životinja, uklanjanje upropaštene stočne hrane, intenzivne mjere deratizacije (štakori) i dezinsekcije (komarci).

Nakon poplave: čišćenje od poplavnih voda

Kada se vraćate kući nakon poplave, znajte da poplavne vode mogu sadržavati otpadne vode (kanalizacijsku vodu). Zaštitite sebe i svoju obitelj prateći sljedeće korake:

Unutar kuće

 • Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.
 • Nosite gumene čizme, rukavice i zaštitne naočale tijekom čišćenja onečišćenog prostora.
 • Ukonite i bacite sve predmete koji se ne mogu oprati i dezinficirati (npr. madraci, sagovi, tapecirani namještaj, kozmetika, punjene igračke, jastuci, predmeti od pjenaste gume, knjige, papir tapete i većina papirnatih proizvoda …).
 • Ukonite i bacite sve gipsane ploče i izolaciju koje su natopile otpadne ili poplavne vode.
 • Temeljito očistite sve tvrde površine (podove, beton, lajsne, drveni i metalni namještaj, radne površine, pribor, umivaonike i ostale sanitarije) vrućom vodom i deterdžentom za pranje suđa ili rublja.
 • Ubrzajte sušenje korištenjem ventilatora, klima uređaja ili isušivača zraka.
 • Ako se ozlijedite ili obolite, odmah zatražite liječničku pomoć.
 • Ne koristiti hranu koja je bila u doticaju s poplavnom vodom i smećem
 • Baciti svježe namirnice koje rastu na poplavnim područjima; termička obrada namirnica uništava uzročnike u možemo je koristiti
 • Voće koje dozrijeva iznad vode, slobodno konzumiramo svježe
 • Ako je došlo do nestanka struje, vrata frižidera su ostala zatvorena i nije prošlo više od 4 sata hrana je sigurna za konzumaciju. – Ako je frižider bio van struje duže od 4 sata, hranu treba baciti. Za ledenicu taj rok je 24 sata.
 • Prokuhavanje vode ubija bakterije, viruse i parazite no ne uklanja štetne kemikalije te se stoga preporuča alternativna opskrba.
 • Leće ne stavljati u vodu, bilo prokuhanu ili drugačije tretiranu jer može doći do infekcije oka. Bebe kupati u prokuhanoj vodi.

Izvan kuće

 • Ne dozvolite djeci i kućnim ljubimcima ulazak dok ne završite s čišćenjem.
 • Nosite gumene čizme i rukavice te zaštitne naočale pri čišćenju.
 •  

KEMIJSKE OPASNOSTI

Poplavne vode mogle su zakopati ili pomaknuti opasne spremnike kemijskih otapala ili ostalih industrijskih kemikalija s njihovog uobičajenog mjesta pohrane. Ako naiđete na naplavljene plinske boce, ne pokušavajte ih sami maknuti. Takve boce predstavljaju veliku opasnost od požara i eksplozije te trebate odmah kontaktirati lokalnu vatrogasnu jedinicu da ih ukloni.

Automobilski akumulatori, čak i ako su bili potopljeni, još uvijek mogu biti električno nabijeni i s njima treba pažljivo rukovati koristeći gumene rukavice. Izbjegavajte kontakt s izlivenom kiselinom iz akumulatora.

HIGIJENA NAKON ČIŠĆENJA

Nakon čišćenja operite ruke sapunom i toplom vodom. Koristite prokuhanu vodu (jedna minuta kuhanja je dovoljna, pričekajte da se ohladi prije korištenja). Možete upotrijebiti vodu koju ste dezinficirali za osobnu higijenu (pola čajne žličice varikine na 12 litara vode).Pustite da odstoji 30 minuta. Ako je voda nakon toga zamućena, možete dodati još pola čajne žličice varikine.Copyright © Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije