Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije

Naslovna

Trenutno ste ovdje: Naslovna

3.prosinac-Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Ujedinjeni narodi 3. prosinca proglasili su Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, UN-ova je Komisija za ljudska prava u svojoj rezoluciji 1993/29 od 5. ožujka 1993. pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca: "s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu."

Video 4. prosinca 2013. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 


Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije je organizacija u kojoj su dragovoljno učlanjene16 udruga i društava (s oko 3000 članova) čiji su članovi osobe s invaliditetom i djeca sa posebnim potrebama sa područja grada i županije. Ciljevi i aktivnosti SOI-a su poboljšanje kvalitete života, pomoć pri ostvarivanju svojih prava iz raznih područja, pomoć udrugama u radu i ostala problematika vezana za osobe s invaliditetom i djece s posebnim potrebama .

Tom prigodom  Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije tradicionalno obilježava  Međunarodni dan invalidnih osoba. Ove godine u Osijeku obilježavanje će biti  4.prosinca s  programom i dostignućima naših članova kao i zahvalama našim donatorima i dobrim ljudima koji omogućuju naš rad i brigu za Osobe s invaliditetom i djecu s posebnim potrebama.    

Prigoda je to i za još jedno predstavljanje Kluba laringektomiranih osoba Osijek (KLOOS) dobitnika ovogodišnjeg javnog priznanja Pečat Grada Osijeka za osobit doprinos u području zdravstva, rehabilitacije i resocijalizacije zdravstveno ugroženih osoba. U sklopu programa "Živjeti nakon laringektomije" KLOOS je preuzeo veliki dio brige o laringektomiranim osobama i ima veliku ulogu u njihovoj rehabilitaciji. Sudjelovanjem u brojnim akcijama članovi Kluba, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, pridonose širenju svijesti, ne samo o raku grla i tumoru glave i vrata, već aktivno djeluju na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva i upoznavanju s čimbenicima rizika za razvoj raka općenito.

Klub je osnovao uspješnu sekciju pjevača bez glasnica "Pusti me da vrisnem", a dio članova sudjeluje u zajedničkom zboru Hrvatske zajednice laringektomiranih "Hrabri ljudi" s kojima su već sudjelovali na HTV (Do posljednjeg zbora), kao i drugim medijima. Članovi kluba sa suradnicima i njihovim rehabilitatorima vrlo su uspješno organizirali međunarodnu proslavu Sv. Blaža 2012. u Bizovcu s liječničkim simpozijem,blagoslovom grla i natjecanjem u plivanju, uz sudjelovanje 170 sudionika.

Uspješnu suradnju ostvaruju i s Društvom invalida cerebralne i dječje paralize Osijek, Udrugom gluhih i nagluhih OBŽ, Savezom organizacija invalida OBŽ, Kliničkim bolničkim centrom Osijek te Gradskom ligom protiv raka Osijek. 

 

 Iskrene čestitke!

 

Uredio i objavio:

Nikola Kraljik, dr. med, specijalist javnog zdravstvaCopyright © Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije