Hrvatski Dan mimoza - 17.01.2015.

Hrvatski Dan mimoza-17.01.2015. i 9. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice

I ove godine se obilježava u organizaciji Europske udruge protiv raka vrata maternice (ECCA – European Cervical Cancer Association), od 25-31. Siječnja 2015. Cilj obilježavanja ovog tjedna je privući pozornost javnosti na veličinu javno-zdravstvenog problema raka vrata maternice i na njegovu prevenciju.

U subotu 17. siječnja 2015. godine, u vremenu od 11-13 sati na Trgu A. Starčevića u Osijeku organizirat će se Hrvatski Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice i ujedno najava Europskog tjedna borbe protiv raka vrata maternice (25.-31. siječnja 2015.). Manifestacija se održava u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u suradnji s Lions klubom GEA Osijek, Gradskom ligom protiv raka Osijek i Medicinskom školom Osijek. U navedenom vremenu će se uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, dijeliti edukativni materijali, a liječnici Zavoda, ginekolozi i liječnici obiteljske medicine će informirati i savjetovati građane o mogućnostima sprečavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice kao i nacionalnim programima ranog otkrivanja raka.

 Pozivamo Vas da nam se pridružite i podržite ovu sada već tradicionalnu i plemenitu manifestaciju, a na dobrobit i zdravlje svih naših sugrađana!

Koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice

za Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju: 

                                                                        Nikola Kraljik, dr. med.

                                                                     specijalist javnog zdravstva

KRPELJI KAO PRENOSIOCI ZARAZNIH BOLESTI KOD ČOVJEKA

Dolaskom toplijih i dužih proljetnih dana, višestruko se povećava broj osoba koje odlaze u prirodu. Većinom su to izletnici sa svojim obiteljima i prijateljima, ali također i osobe čija priroda posla zahtjeva boravak na otvorenom (npr. šumski radnici, lugari).

 

Međunarodni dan starijih osoba

1. LISTOPAD 2013.- NA STARIJIMA SVIJET OPSTAJE A NA MLADIMA OSTAJE

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba. Slogan Svjetske zdravstvene organizacije i UN-a:"Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj",  upućuje na osiguranje aktivnog zdravog starenja. Ministarska konferencija o starenju iz Beča, iz rujna 2012, prihvatila je deklaraciju o osiguravanju društva primjerenog osobama svih životnih dobi- promicanjem kvalitete života i aktivnog starenja. 


6. svibnja - Euromelanoma Day Hrvatska

Ovogodišnji Euromelanoma Dan u Hrvatskoj će se obilježiti 6. svibnja 2013. godine. Ovaj tradicionalni javnozdravstveni projekt kojeg organiziraju dermatolozi ima cilj podizanja svijesti o raku kože, kako bi pacijenti na vrijeme i u što ranijem stadiju prepoznali sumnjive promjene na koži. Rana dijagnoza raka kože je vrlo važna jer će čak 1 od 6 Europljana tijekom svojeg života oboljeti od raka kože. Tijekom Euromelanoma Dana će se moći obaviti besplatni pregledi u dermatološkim ordinacijama diljem Hrvatske.

Svjetski dan zdravlja 2013. godine

Svjetski dan zdravlja World Health Day obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. travanj određen je za Svjetski dan zdravlja i počinje se obilježavati od 1950. godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje i time skrenula pozornost na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travanj, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.